dimarts, 30 de novembre de 2010

Pà per Nadal i festes assenyalades!

Ara que s'acosten les dates de Nadal he començat a buscar plats o receptes que es fan per aquests dies. Pel que es veu aquest pà és típic a Englaterra y en països on en celebra el dia d'acció de Gràcies però també durant el nadal. La gràcia d'aquest pà és que al deixar-los fermentar junts, s'acaben enganxant i un cop cuits quan el mengem al trencar-lo deixar veure la molla flonja i toveta. Us he de dir que he omés dos ingredients ja que normalment no els faig servir, però no s'ha notat la seva absència.
Ingredients
150 gr. de farina de blat normal
60 gr.  de farina de força
10 gr.  de puré de patates instantàni (no n'he posat)
10 gr. de llet en pols desnatada (no n'he posat)
12 gr. de sucre blanc
1 culleradeta de sal
28 gr.de mantega en pomada
80 ml. d'aigua tébia
60 ml. de llet tébia
10 gr. de llevat fresc de forner

Començarem posant en un bol les farines, el sucre i la sal (en cas de voler posar la llet en pols i el puré de patata aquest és el moment) i ho barrejem bé. Disoldrem el llevat fresc amb la llet i l'aigua tébies i un cop desfeta l'afegim a la mescla de les farines i ho barrejarem fins que la massa es desenganxi del bol, després ho posarem sobre la superfície on lhaguem de treballar i amassarem uns 10 min potser haureu d'anar afegint petites quantitats de farina fins que us quedi una massa elàstica, és millor que no quedi massa seca. Agafarem un altre bol i hi posarem unes gotes d'oli de girasol per les parets i hi passarem la bola que obtindrem després d'amassar. Ho taparem amb film transparent i ho deixarem reposar en un lloc càlid entre 1 hora i 1 hora i mitja.
Un cop passat aquest temps tornarem a amassar i farem 8 porcions rodones, que seran d'uns 60 gr aproximadament. Tot seguit agafarem un motlle rodó de 23 cm i hi posarem una mica de mantega per la superfície.
Posarem una bola al centre i la resta rodejant-la, deixant un espai entre elles d'uns 2 cm. Tornarem a tapar i deixarem reposar entre 1 hora i 1 hora i mitja.
 

 Encendrem el forn a 175º i un cop calent posarem el pà a mitja alçada uns 22 minuts. Si veieu que agafa massa color hi poseu paper de plata per sobre i ja no agafarà més color.


Un cop cuit i encara calent pintarem amb mantega perquè d'aquesta manera la costra quedarà brillant i tendre. Esperarem uns minuts a desmotllar i ja es podrà menjar.


dissabte, 27 de novembre de 2010

Crema de carbassa estil cuines.cat

És temps de carbassa i tenim multitud de combinacions per cuinar-la, a més amb aquest fred, no hi ha res millor que una bona crema ben calentona. A més a coincidit que al programa cuines de tv3 l'han fet aquesta setmana i he volgut provar la recepta.

Ingredients:
750 gr carbassa
200 gr de patata
1,5 l aprox d'aigua mineral
formatge cremós
formatge de cabra
1 nou de mantega
1 all
1 porro (la part blanca)
sal 
pebre
alfàbrega
oli d'oliva 

En una olla fonda posem a enrossir un all partit per la meitat amb una mica d'oli d'oliva, seguidament hi afegirem el porro tallat en juliana i la carbassa a trossos, deixarem que es coguin un parell de minuts sense parar de remenar, passat aquest temps afegim la mantega i deixem que es desfaci. Tot seguit afegim les patates tallades a trossos i deixarem un parell de minuts més. Agafarem l'aigua i la posarem a l'olla fins que cobreixi les verdures, taparem i deixarem coure a foc mig uns 30 minuts, fins que la carbassa i les patates estiguin toves. Jo en aquest moment he deixat refredar i he reservat a la nevera d'un dia per l'altre. A la recepta original com que era coure-la i servir-la feia aquests passos directament, afegia el formatge de cabra i el cremós, hi passava per la batedora i servia. Jo he fet aquests passos en el moment de servir, és a dir he tornat a escalfar la crema i hi he seguit els passos finals. Un cop ja tenim la crema passem a emplatar, posarem un fons de crema, una mica de formatge cremós i oli d'alfàbrega.

Flam de turró

Aquest flam ha estat la cirereta del pastís d'un dinar de festa que ha estat espectacular, je je je
D'un gust sorprenen recomano que el feu, ja que sovint tenim per casa dels lots de nadal i que mai gastem del tot les típiques rajoles de torró de xixona. Doncs amb aquest postre donarem sortida a questes rajoles i quedarem com uns senyors amb els nostres convidats.
Ingredients
1 rajola de torró de xixona
5 ous
5 cullerades de sucre (jo n'he posat 4)
750 ml de llet sencera
la pell d'una taronja i d'una llimona
1 branca de canyella (no en tenia i n'he posat una mica en pols)
caramel líquid

Posarem en un bol, la llet, la canyela i les pells de taronja i de llimona i ho posarem al microones durant 2 minuts a màxima potència. Seguidament treurem la branca de canyela i afegirem el sucre remenem bé i reservem. En un altre bol batrem els ous i els afegirem a la llet i després afegim la rajola de torró, que prèviament haurem triturat amb la picadora i amb l'ajuda d'una mica de la mescla de la llet. Agafarem els motlles que volguem utilitzar, ja siguin individuals o grans i els hi posarem caramel al fons i després la barreja dels ous amb la llet. Ho posarem al forn al bany maria a 180º durant  uns 30 minuts o fins que hagi quallat. Un cop hagin quallat els deixarem refredar i els posarem a la nevera fins que els haguem de menjar. Els podem acompanyar amb una mica de nata i sols.

Crestes de truita de patates i ceba




Això d'estar subscrita als butlletins de cuina és la meva perdició! Volia fer alguna cosa especial per celebrar que finalment hem acabat de pagar el cotxe! Quins 4 anys més llargs! Doncs bé he volgut fer un menú de festa per celebrar-ho. Hem començat amb una crema de carbassa a l'estil cuines.cat, un fet a casa, una llaminera de porc a la cervesa acompanyada d'aquestes crestes i flam de torró. Sembla molta feina però al final no ho és tant. Aquestes crestes m'han sorprés pel gust i la textura, semblava realment que estigués menjant truita de patates, je je je
Ingredients:
1 ceba
3 patates
oli d'oliva
1 paquet "d'obleas"
julivert
3 ous

Tallarem les patates i les cebes en trossos petits i les fregirem en una paella fins que quedin ben toves, pel que el foc estará mig baix, jo he trigat uns 30-40  minuts. Un cop cuites retirarem del foc i deixarem refredar. 

 Batrem els ous i afegirem les patates i la ceba. Amb l'ajuda d'una cullera anirem omplint les "obleas" i les doblegarem amb l'ajuda del paper que porten per separar entre elles. Anirem amb compte de no omplir-les massa ja que no ens podrien tancar bé. Les anirem posant en una safata del forn i les pintarem amb una mescla d'oli i julivert. Les posarem al forn calent durant uns 25-30 minuts o fins que quedin ben torradets a 185º. Un cop cuites les deixarem refredar una mica i ja les podem menjar soles o com a acompanyament d'un plat, com ha estat el cas.
 


dimecres, 24 de novembre de 2010

Pastís de formate i xocolata






Vam tenir dinar familiar i la volia fer un postre una mica més especial per la meva cunyada. Vaig saber que és una fanàtica de la xocolata negre. I buscant buscant vaig trobar aquesta recepta, que evidentment em falta perfilar, sobretot la presentació, però de gust ha quedat quasi inmillorable. I que dir que no en van quedar ni les engrunes.
Ingredients:
Pel pastís de formatge
250 ml nata per muntar
200 gr formatge crema tipus philadelphia 
1 iogurt tipus grec
125 gr sucre
85 gr farina de repostería
2 ous

Per la trufa
100 gr xocolata fondant
100 ml nata per muntar
25 gr cointreau
20 gr de mantega

Us he de dir que aquestes mesures són per un motlle de 20cm, com que jo el que tinc és de 24 vaig augmentar els ingredients un 25% perquè em quedés una mica més proporcionat.

Posarem tots els ingredients per fer el pastís en un bol i ho batrem fins aconseguir una crema fina homogènia.
Posarem mantega en un motlle i abocarem la crema i ho posarem al forn prèviament escalfat una mitja hora a 170º o fins que quan punxem surti sec.
Treurem del forn i deixarem refredar.
Seguidament agafarem un cassó i hi posarem la nata amb el cointreau, un cop bulli, retirarem del foc i afegirem la xocolata trocejada i remenarem fins a obtenir una crema brillant. Després afegim la mantega i seguim barrejant fins que quedi totalment integrada a la xocolata i deixarem refredar una mica.
No us espanteu si veieu que el pastís queda enfonsat de la part central, és totalment normal. Agafarem la trufa una mica freda i la posarem sobre el pastís començant pel centre fins que quedi totalment tapat el "forat" i llavors anem cap a fora. Ho posem a la nevera unes horetes i ja el tenim.






dimarts, 16 de novembre de 2010

Pà de motlle

 

Encara estic sorpresa amb el resultat, és el primer cop que m'atreveixo a fer pà, i cal dir que tenia una mica de por de com sortiria, ja que no tinc amassadora, ho faig tot a mà i no saps com pot sortir la cosa. I penso que amb les eines que tinc a casa és difícil d'igualar una fleca o pastisseria. Doncs m'estic adonant tampoc no fan falta grans màquines ni moltes eines per aconseguir bons resultats. La costra no és dura, i la molla és tova, molt tova, una delícia.

Ingredients:
425 gr de farina de força (ideal la de mercadona)
10 gr de lleva fresc de forner
1 ou mitja (uns 65 gr sense closca)
45 gr d'oli d'oliva
180 gr de llet sencera
5 gr de sucre
10 gr de sal

Ja ho he dit en alguna altre recepte, però és important que en el moment de manipular els aliments estiguin a temperatura ambient.
Agafarem el recipient on haguem de manipular la massa i hi posem la farina i desfem amb els dits el llevat, barrejant-ho molt bé amb la farina, tot seguit afegim la resta d'ingredients i amassem bé. Si tenim amassadora amb uns 8 minuts n'hi ha prou, jo com que ho he fet a mà he estat un quart d'hora.
Un cop tinguem la massa agafem un altre bol i hi posem una mica d'oli d'oliva o una mica de farina, jo he posat farina, el tapem amb un drap i el posem en un lloc càlid i sense corrents d'aire, jo l'he posat dins el forn.
I ho deixem unes dues o tres hores. Un cop passat aquest temps agafem un motlle tipus de pastís allargat que en diuen "cake" i li donem forma al pà, procurant tensar-ho del centre cap a l'extrem. Agafarem un pinzell i pintarem la part superior de pà amb l'oli, ho tornarem a tapar i deixarem reposar dues hores més, fins que augmenti dues o tres vegades. 


 Escalfarem el forn a 200º i quan el tinguem ben calent, baixem la temperatura a 180º i posem el pà a mitja alçada uns 35-40 minuts. Si veiem que ens agafa massa color de sobre, podem agafar paper d'alumini i tapar-lo una mica. Un cop passat el temps, treiem del forn, esperem que es refredi i ja el podrem desmotllar i a menjar!!!





diumenge, 14 de novembre de 2010

Croissants casolans



Al final ho he aconseguit fer uns croissants com déu mana i que res tenen a envejar als de qualsevol fleca o pastisseria, i us anim-ho a que els feu, això si haureu de tenir paciència ja que, tot i ser molt i molt fàcils de fer precisen el seu temps de fermentació del llevat. Però ja us dic jo que val molt la pena. Amb les mesures que us diré surten bastants croissants, jo n'he fet de petitons i de més grandets. Com que van sortir molts i no volia que sem quedessin sequets d'un dia per l'altre el que vaig fer és que un cop cuits i freds els vaig envasar al buit i congelar i queden, ho tinc ja comprovat, un cop descongelats com el primer dia.

Ingredients:
500 gr farina de força
20 gr llevat fresc de forner
50 gr de sucre
10 gr de sal
1 ou (55 gr pesat sense closca)
125 gr llet sencera
125 aigua
200 mantega sense sal

Cal que tinguem tots els ingredients menys la mantega a temperatura ambient.

Agafarem el llevat fresc i el fregarem amb la farina, desfent-la amb els dits, afegirem la sal, el sucre, l'ou la llet i l'aigua i ho amassarem durant 4 minuts si tenim amassadora i uns 10 minuts si ho fem a mà, com ha estat el meu cas i farem una bola amb la massa, la posarem en un bol una mica enfarinat, li farem una creu al mig  amb un ganivet i taparem amb film transparent. El deixarem reposar mínim dues hores, encara que també la podem deixar d'un dia per l'altre a la nevera.
Enfarinarem la taula de treball i extendrem la massa obrint-la per les puntes, amassarem amb el corró fins a obtenir una massa fina. Ara treurem la mantega de la nevera i la posarem entre dos fulls de film transparent i l'aplanarem a cop de corró fins a obtenir un quadrat d'un centímetre aproximadament i el posarem al centre de la massa.
Es convenient no tocar ni fregar la mantega perquè no agafi temperatura o sigui que per passar-la a la massa ho farem amb l'ajuda del paper film. Tot seguit agafarem les puntes i les portarem cap al centre de la massa per sobre de la mantega i extendrem amb el corró al llarg, obtindrem un rectangle de massa que haurà de tenir dos o tres vegades el tamany inicial.
Intentarem amassar i allisar la  massa de forma homogènea per aconseguir que les capes de pasta de full siguin també homogènies. Un cop estirada doblegarem desde l'extrem superior cap al centre i desde l'extrem inferior cap al centre. Coloquem la massa en una safata amb film al fons i envolicarem la massa també amb film, i deixarem reposar la massa a la nevera mitja hora per endurir la mantega. Tornarem a estirar la massa deixant els laterals curts capa nosaltres i tornarem a fer els plecs. Tornarem a envolicar i posar a la nevera per mitja hora més. Repetirem aquest procés una tercera vegada.

Ara anem a fer els croissants. Extendrem la massa fins a obtenir un rectangle de 30x75 cm aprox i uns 4mm d'amplada, tallarem el rectangle per la meitat i anem tallant triangles segons el que volguem fer, més petits, croissants més petits i més grans si els volem més grans, je je je.


Per enrotllar els croissants farem un petit tall a la base i començarem a enrotllar sense aixafar la massa i els anem col.locant sobre una safata del forn amb un paper sulfuritzat deixant una separació entre ells ja que encara llevaran més. Batim un ou i els pintem



 Els deixarem reposar dues hores dins del forn perquè fermentin, sense corrents d'aire.

Abans d'enfornar els croissants tornem a pintar-los amb l'ou i també s'hi pot posar una mica de sucre per sobre. Els enfornarem uns 20 minuts a 200 º


dissabte, 13 de novembre de 2010

Bruschetta de capressa


El primer cop que vaig fer aquesta recepta, la vaig fer com a entrant únic, i aquest cop l'he volgut acompanyar amb aquest pastís de verdures. Aquests dos entrants s'han compaginat molt bé i no han restat valor a l'altre.
Igredients (per 5 persones)
5 llesques de pà de motllo sense costra
2 tomàquets vermells madurs
mozzarella, pot ser fresca o en llesques
Per al pesto:
Un grapat d'alfàbrega fresca
1/3 tassa d'oli d'oliva
1/2 dent d'all
1/2 culleradeta de sal
pebre al gust

Primerament tallarem el pà de motllo en forma arrodonida, ens pot ajudar les llesques de formatge i el posarem a torrar. Tallarem els tomàquets en rodes una mica gruixudetes. Ara prepararem el pesto, triturarem tots els ingredients però procurant que l'alfàbrega quedi a trocets no triturada i reservarem.
Ara anem a emplatar, posarem com a base la llesca de pa, a sobre la mozzarella i després el tomàquet. Finalment ho regarem amb la salsa pesto que hem fet i ja tenim una altra manera de menjar amanida.

Rap amb cloïses



Aquesta recepta l'he tret d'una amiga meva a la que també li entusiasma la cuina, el peix el marisc el toco poc, em sembla més per por que per un altre cosa. Havia de buscar un plat que fos senzill ja que no m'agraden les complicacions però que fos bo, i he donat al clau.
Ingredients per 5 persones
10 Talls de Rap de 100 gr. cadascuna
1/2 kg de cloïses
8 Grans d’All
½ Guindilla
Caldo de Peix suau
1 Got de Vi Blanc
2 Cullerades Julivert Picat
2 Cullerades de Farina
Oli i Sal

Per començar escalfarem oli en una cassola i posarem a daurar els alls laminats i la guindilla. Un cop els all comencin a daurar-es afegim el rap enfarinat i les cloïses juntament amb el got de vi blanc i quan arrenqui el bull afegirem el brou fins a cobrir el rap. Ho deixarem coure a foc suau uns 10 minuts. 

Un cop passat aquest temps retirarem la guindilla i afegirem la farina i el julivert picat i ho remenarem una mica per ajudar a espessir el suc. Ho mantenim un parell de minuts més i ja ho podrem servir.

Pastís de verdures



Avui tenim familia a dinar, però volia fer alguna cosa que no atipés massa per acompanyar un altre entrant que he fet Bruschetta de capressa, i rebuscant he trobat aquest pastís de verdures, que és semblant a la quiche.
Ámb aquesta recepta he variat la base, ja que era amb massa brisa i a mi personalment m'agrada més la pasta de full.
Ingredients:
Pasta de full, jo he fet servir dues del mercadona 
2 pebrots
una tassa d'espinacs freques
mozzarella ratllada
alfàbrega
1/2 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de pebre
2 ous
un brick de nata líquida o crema de llet
parmesà

Agafarem un motllo rodó i hi posarem paper d'alumini fent la forma del motlle i l'enfarinarem lleugerament, posarem la pasta de full fent la forma del motllo, la punxarem amb una forquilla. A sobre hi posarem alguna cosa amb pes per evitar que pugi i l'enfornarem uns 20 minuts a 200º. Podem preparar els pebrots escalivats en oli i all en pols d'un dia per l'altre, per això agafarem els pebrots, els partirem per la meitat , treurem les llavors i els posarem en una font pel forn. Farem una mescla d'oli i una mica d'all en pols i pintarem els pebrots, els enfornarem una mitja hora a 200º. Un cop els pebrots siguin freds els pelarem i tallarem en tires i els colocarem al fons de la pasta de full, per sobre hi colocarem les fulles d'espinacs i un bon grapat de mozzarella ratllada. En un bol batrem els ous juntament, amb la nata líquida, la sal, el pebre i l'alfàbrega.


Un cop ben batut ho repartim per sobre de les espinacs i seguidament hi posarem una mica de parmesà per sobre. Ho enfornarem entre 20 i 25 minuts a 200º. Aquest pastís es pot menjar tant fred com calent o com a acompanyament d'un entrant com ha estat el cas.

Pastís de formatge i magrana

Aprofitant que a casa teniem magranes i que ja feia temps que volia provar-lo de fer, aquí teniu un pastís de iogurt amb magrana. No he seguit la recepta al peu de la lletra, ja que l'original portava formatge fresc i jo n'he posat de tipus philadelphia i mascarpone, a part que els iogurts eren naturals i jo els he posat de tipus griego.
Ingredients:
100 gr formatge mascarpone
100 gr formatge tipus philadelphia
2 iogurts tipus griego
2 magranes 
6 fulles de gelatina
suc d'una taronja
sucre

Començarem desgranant la magrana i en farem tres parts, dues generoes i una tercera que serà per decorar el pastís i reservarem. En un bol hi posarem una cullerada de sucre, els iogurts, els formatges, i una de les parts de magrana i ho barrejarem bé. Tot seguit agafarem un cassó i hi escalfarem els suc de taronja, un cop calent, retirem del foc i hi afegim tres fulles de gelatina, que prèviament haurem hidratat amb aigua freda, i les disoldrem una a una. Afegim els suc de taronja amb la gelatina a la mescla del iogurts, formatge i magrana i ho barregem bé. Un cop ben barrejat ho posarem en un motllo i el posarem a la nevera. Agafarem la segona part de la magrana i la batrem perquè ens deixi anar tot el suc, l'escalfem, ja sigui al foc o al microones i tot seguit afegim les altres tres fulles de gelatina hidratades. 



Quan veiem que la mescla que tenim a la nevera comença a cuallar, afegim amb molt de compte el suc de magrana amb la gelatina i tornem a ficar a la nevera una estona més i per acabar afegirem la resta de la magrana que havíem reservat per decorar.