dilluns, 31 de gener de 2011

Pasta de full amb espàrrecs i velouté

Tenia convidats a casa i como no volia quedar bé. Fa uns dies vaig veure en un programa de televisió aquesta recepta, amb l'única diferència que els espàrrecs eren frescos i jo els que he fet servir eren de pot. Em feia una mica de por el resultat, no per la presència sino pel gust. És molt fàcil de fer i molt saborós. Val a dir que els meus convidats s'ho van menjar tot i mira que atipa, ja que vaig pensar que fer-lo més petit seria poca cosa.
Ingredients:
5 espàrrecs per persona
el caldo dels espàrrecs
una làmina de pasta de full
200 ml de nata per cuinar
40 gr de farina
45 gr de mantega
julivert picat
sal i pebre
1 ou per pintar

Tallarem la làmina de pasta de full en rectangles, un dels trossos que fem l'aprofitarem per fer les vores del recipient. Un cop muntats els pintarem amb ou batut i punxarem amb una forquilla. Ho enfornarem durant 20 minuts a 200º. Un cop cuits els deixarem al forn però apagat perquè segueixin cruixents fins al moment de servir. En una paella posarem la mantega i tot seguit la farina i ho enrossirem una mica. Després afegirem un got generós del caldo dels espàrrecs i deixarem espessir, un cop obtinguem la textura desitjada afegirem la nata i salpebrerem. Afegim una mica de julivert picat i reservem. Anem a muntar el plat, agafem la pasta de full cuita, hi coloquem els espàrrecs partits per la meitat, és aconsellable secar-los una mica amb paper de cuina peruquè no quedi aigualit. Finalment posem la velouté per sobre i ja están llestos per menjar.

Mandonguilles especiades farcides d'ous de guatlla


 
 
Unes mandonguilles, no bones, boníssimes, molt tendres, la carn es desfà a la boca i el gust suau suau, amb la salseta de ceba i els bolets, exquísit.
 
Ingredients:
500 gr carn picada de vedella
18 ous se guatlla
1 pot de bolets variats
sal
pà torrat
1 ou
alfàbrega
herbes provençals
1 ceba
1 gra d'all
1 got de fino

Primer de tot bullirem els ous 9 minuts, els posarem en aigua freda, els pelarem i reservem. Ara anem a per les mandonguilles, en un bol hi posem la carn una mica de sal, l'ou, les herbes aromàtiques al vostre gust i el pà torrat per anar lligant. Ho barregem tot bé. Agafem un ou de guatlla i l'embolcallem amb la carn picada, i així amb tots els ous. En una paella una mica grossa hi posem oli ben calent i les sofregim per tots els costats i un cop cuites les reservem. A la mateixa paella on hem cuit les mandonguilles hi posem l'all laminat i la seba tallada ben petita. Un cop es vagi tornant transparent hi posem el got de vi, apugem el foc i deixem reduir. Escorrerem bé els bolets i un cop el vi hagi reduït hi afegim els bolets i els saltegem una mica, finalment afegim les mandonguilles, ho deixem un parell de minuts i ja les podrem servir.

diumenge, 23 de gener de 2011

Farcellets de formatge i codony

Uns farcellets que es poden pendre tant com aperitiu o postre, fred o calent, això va al gust del consumidor, je je. Fàcil, senzill i sorprenent. A més amb aquest postre participaré per primer cop en un concurs del bloc La cocina de Sara
Ingredients:
Pasta de full
Formatge de cabra una mica fort
llavors de rosella
llavors sèsam
1 ou

Anem tallant la pasta de full en quadrats d'un 4 cm de costat, al mig de cadascún dels cuadrats hi posem un trosset primet de codonyat i a sobre un trosset de formatge. Ajuntem les puntes del cuadrat cap al centre i tanquem bé el farcell. Col.loquem els farcellets sobre un paper de forn en una safata, els pintem amb ou batut i hi posem unes llavors de sèsam i rosella per sobre. Posem al forn calent uns 20 minuts a 200º. Un cop cuits deixar refredar una mica. Es poden menjar una mica calents o reposats.

Pastís de pernil amb formatge i herbes aromàtiques

 Volia tornar a fer el pastís de verdures però substituin-les per el pernil i formatge, o sigui que bàsicament he substituit les verdures i he fet alguna variació i el resultat ha estat molt bo.
 Ingredients:
500 gr pasta de full
mozzarella ratllada
formatge parmesà
alfàbrega
herbes provençals
2 ous
100 gr formatge de bola
2 llenques de pernil dolç
1/2 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de pebre
200 ml de nata

Agafarem un motllo i el forrarem amb paper d'alumini i hi posarem una mica de farina, molt poqueta. Tot seguit posem la pasta de full i li donem la forma del motlle i punxem amb una forquilla. Ho tapem amb paper sulfuritzat i hi posem un altre motlle a sobre perquè no pugi. Ho enfornarem uns 20 minuts a 200º. Mentrestant en un bol, hi posem els ous, la nata, la sal, el pebre, i les herbes aromàtiques al vostre gust i ho batem. Un cop tinguem la mescla, afegim el formatge a dauets petits i reservem. Un cop tinguem cuita la pasta de full, treiem el motlle i el paper de forn i procedirem a omplir el pastís. 


Posarem al fons un bon grapat de mozzarella ratllada, les dues llesques de pernil dolç i per sobre la mescla dels ous i la resta d'ingredients i ho tornarem a posar al forn durant uns 25 minuts i ja el tindrem. El podrem menjar tant fred com calent. Si ho proveu espero que us agradi.
    

dimecres, 19 de gener de 2011

Mandonguilles amb formatge i romani amb salsa de fruits vermells


A mi sempre m'ha agradat el contrast dolç-salat, i feia dies que havia vist aquesta recepta però, ja sigui per una cosa o altre encara no l'havia fet. Ha estat un experiment total, sobretot per la salsa, ja que la recepta original portava ingredients que a part que normalment no es fan servir, no m'acabava de fer el pes. Es poden prendre  tant com aperitiu, entrant o segon plat, tot i que com a segon jo potser no el faria, aixo va a gustos.

Ingredients:
Per les mandonguilles
500 gr de carn picada de porc (tot i que es pot fer amb qualsevol tipus de car)
1 ou
romaní
formatge tipus chedar
una mica de sal
pà torrat.
Per la salsa 
100 gr de sucre
75 ml d'aigua
75 gr de fruits vermells (jo he fet servir dels que són congelats de la sirena)
1 cullerada de melmelada de nabius

En un bol barrejarem els ingredients per fer les mandonguilles menys el pà torrat. No us he posat les mesures del romaní i del formatge perquè va a gust de cadascú, jo de formatge he posat 3 trossos d'aquests que és per fer biquinis, i com que el romaní m'agrada molt, n'he posat un bon grapat. Quan ho tinguem tot ben barrejat anirem afegint pà torrant fins que quasi no se'ns enganxi la massa a les mans. Anirem fent boletes amb les mans i les courem en una paella amb abundant oli calent. Un cop les tinguem fetes reservarem. Per fer la salsa posarem en una altre paella el sucre i l'aigua, a foc fort,  remenant sovint amb una cullera de fusta perquè no se'ns enganxi, quan veiem que comença a fer-se el caramel, baixem una mica el foc i afegim els fruits vermells. Amb l'ajuda de la cullera anirem aixafant els fruits vermells. Als 3 o 4 minuts veurem que comença a espessir llavors hi posarem la melmelada, un parell de voltes i ja la tindrem. Podem servir les mandonguilles  i la salsa per separat o emplatar una part i la resta al gust de cadascú. Espero que us agradi com a mi, per mi han estat espectaculars!

diumenge, 16 de gener de 2011

Pollastre al ajillo



Avui volia preparar un pollastre a trossos però no el volia fer rostit, així que buscant buscant he trobat la recepta del pollastre al ajillo. Hi ha vàries maneres de preparar-lo, però aquesta és la que més m'ha agradat.El pollastre queda amb un gust diferent, ja que porta  un toc de llimona i de guinda.
Ingredients:
1 pollastre tallat a trossos petits
el suc d'una llimona
5 grans d'all
1 gotet de vi de manzanilla
2 guindes (1 sinó us agrada gaire picant)
julivert
oli
sal

Per començar, dorarem el pollastre que prèviament haurem netejat i posat una mica de sal, un cop estigui enrossit, afegirem els alls picadets ben petits, el suc de la llimona i les guindes. Donarem un parell de voltes i tot seguit hi afegirem el vi. Deixarem que redueixi el vi a foc mig uns 20-25 minuts. Anirem remenant de tant en tant. Per acabar afegirem el julivert picat i deixarem uns 5 minuts més i ja el podrem servir.

dissabte, 15 de gener de 2011

Pasta de full amb nata


 Un postre molt senzill, tant per la preparació com pels ingredients. Avui tenia dinar familiar i no volia anar amb les mans buides, però tenia masses ganes de fer res. Aquest és un postre amb el que quedareu  bé.

Ingredients:
2 làmines de pasta de full de 250gr cadascuna
1/2 l Nata ja montada o si preferiu muntar-la vosaltres
1 ou
sucre glace
xocolata negre

Sobre una superfície enfarinada estirarem una mica la massa, intentant fer un rectangle més o menys regular, ja que haurà de coincidir amb la part que anirà a sobre. Pintarem la superfície amb ou batut i punxarem amb una forquilla per evitar que ens pugi. Posarem al forn calent uns 20 minuts a 200º.  Si durant la cocció veieu que us puja, punxeu amb la forquilla per fer sortir l'aire. Com que el meu forn no és massa gros he enfornat les dues làmines en dos torns diferents. Si a vosaltres us hi cap, podeu posar les dues làmines al mateix torn de fornada. Per fer la segona làmina, seguirem el mateix procés que l'anterior, estirarem una mica la massa i li donarem forma rectangular. Pintarem amb l'ou batut i enfornarem 20 minuts a 200º. Un cop tinguem les làmines fredes procedirem a muntar el pastís. Posarem la nata dins d'una mànega pastissera amb boquilla grossa, agarem la base i anem col.locant la nata al nostre gust. Agafem la "tapa" i la col.loquem a sobre.


Per decorar agafarem un tamís i espolvorejarem amb el sucre glacé. Després agafarem una rajola de xocolata negre i la ratllarem a sobre del sucre i ja el tenim llest.

divendres, 14 de gener de 2011

Tatin de tomàquets


Feia algún temps que volia provar la tatin, però de poma, i buscant receptes a varis portals m'ha sorprés trobar aquesta. Com a entrant o aperitiu queda boníssim i si teniu convidats els sorprendreu, tant per la presentació com pel gust. La barreja se sabors del formatge amb les herbes i el mateix tomàquet no deixa indiferent, és un plat econòmic, fàcil i lleuger.
Ingredients:
400 gr pasta de full (jo he fet servir una làmina i mitja de les del carrefour)  
6-8 tomàquets madurs
250 gr formatge tipus emmental o gouda
una mica de pà torrat
romaní
alfàbrega
sal i pebre

Agafem un motlle rodó i el forrarem a paper de forn, jo he fet servir un de desmotllable, però dels clàssics també va bé. Netejarem els tomàquets i els tallarem per la meitat,  hi posarem una mica de pà torrat a cada meitat de tomàquet. Amb l'ajuda d'una cullera buidarem els tomàquets. Tot seguit agafarem un bol i hi posarem el formatge tallat a daus petits, el pebre, la sal, el romaní i l'alfàbrega i ho barrejarem bé, perquè s'impregni el formatge amb la resta d'ingredients.


 Agafarem la pasta de full i la posarem sobre una superfície una mica enfarinada i l'estirarem només una mica. Col.locarem la pasta de full sobre els tomàquets procurant cobrir bé les vores. Punxarem amb una forquilla i ho posarem al forn calent una mitja hora a 200º
 
Un cop cuita, desmotllarem en cas de que el motlle sigui desmotllable i amb compte, agafarem un plat i ho posarem a sobre de la pasta de full i ho girarem com si fos una truita de patates. Vigileu que estarà molt calent. Amb compte retirarem el paper de forn. La recepta original no pintaba els tomàquets amb oli, jo si que ho he fet, així li dóna un toc de brillantor.


dijous, 13 de gener de 2011

Pollastre al curry

Justament avui que tenia uns pits de pollastre que no sabia com fer-la m'ha arribat a les mans aquesta recepta, tot i que he fet algunes variacions, tant per gust, com per falta d'algun ingredient. Us posaré els ingredients que jo he fet servir i al costat els de la recepta original. El pollastre ha quedat molt amorós i tou i per res el gust del curry no ha estat exagerat.
Ingredients:
2 pits de pollastre grossets
Una ceba
dos grans d'all
3 culleradetes de curry
1 cullerada de tomàquet fregit (carn de tomàquet)
200 ml d'aigua
1/2 pebrot verd (no n'hi he posat)
un gotet de vi fino (a l'original no n'hi havia)
sal
oli

Picarem la ceba ben petita i en una paella amb oli calent la hi posarem, un cop hagi començat a posar-se transparent i afegirem els alls laminats i els deixem que es vagin coent. Un cop veiem que la ceba s'estova hi afegirem el got de fino, apujarem el foc i deixarem que redueixi.
Mentrestant agafarem un bol i hi barrejarem el tomàquet i el curry fins que quedin integrats. Un cop el vi hagi reduït, baixem el foc i hi posem la pasta del tomàquet i el curry i deixem que vagi fent a poc a poc. Preparem els pits, els partirem per la meitat i amb l'ajuda d'un ganivet farem tires i després daus d'uns 2 cm. Ho posarem a la paella juntament amb la ceba i la resta d'ingredients i enrossirem durant 5-10 minuts. Si voleu afegir el pebrot aquest seria el moment,  l'afegiu ben picadet. Quan veiem que el pollastre comença a estar cuit, afegim l'aigua i ho tapem. Deixarem coure entre 20 o 25 minuts i ja està. El podem servir com a segon plat o com a acompanyament d'un primer.

dijous, 6 de gener de 2011

Tortell de reis


Si la fava tu hi has trobat,
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.

Ingredients:
Per a la massa mare
10 gr de llevat de forner
35 gr d'aigua
75 gr de farina de força
Per la massa del tortell
35 gr de sucre
20 gr de llard o mantega en pomada
250 gr de farina de força
2 gr de sal
2 ous
ratlladura de llimona 
65 g d'aigua.
Per al massapà
150 gr de pols d'ametlla
150 g de sucre
aigua (la necessària)
I fruites confitades al vostre gust  voluntat
10 gr sucre bolado o esponjat.(jo he posat el llustre)

Deixarem preparat amb antelació el massapà, si pot ser d'un dia per l'altre millor, sino com a mínim unes 8 hores. Mesclem la pols d'ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa prou tova perquè no se'ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada, hi fem forma de xurro i hi col.loquem el rei o reina i la fava a l'interior.
 
Per fer la massa mare en un bol, triturem el llevat premsat amb la mà, afegim aigua tèbia i ho desfem. Afegim la farina. Ho remenem fins que obtenim una massa homogènia. Tapem la massa amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire, com el forn apagat. Ho deixem uns 20 minuts, fins que dobli el volum.

Ara anem per la massa del tortell, si tenim màquina d'amassar millor però si sou com jo, que no la tenim tindrem una mica més de feina. En un bol hi posem en aquest ordre, primer el sucre, després la sal, el llard o mantega, la ratlladura de llimona i l'aigua, perquè es desfacin bé la sal i el sucre. Hi afegim un ou i la farina. Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat, que hem deixat llevar. Tornem a amassar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja està a punt. Per comprovar-ho, el millor és estirar-la amb les mans: si se'ns trenca, vol dir que encara falta treballar-la. L'estirem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l'ajuda d'un corró.  Donarem forma de rectangle gran. Hi col.loquem el massapà a sobre i, amb la massa, l'embolcallem. Amb les mans anirem donant forma de xurro estirant del centre cap a les puntes, procurant que el massapà no arribi fins als extrems. Ens ha de quedar el massapà a l'interior, com en un farcit. Donarem la típica forma de tortell i pintarem amb un ou batut i el deixarem fermentar dins el forn apagat unes dues hores.
Un cop passat aquest temps tornem a pintar amb ou batut i el decorem al nostre gust amb les fruites confitades i el sucre. El posarem al forn calent uns 20  minuts a 220º.

diumenge, 2 de gener de 2011

Pasta de full amb crema i pinya




Ja se sap que aquests dies es menja més del compte, i com que el dia d'any nou em va tocar cuinar a mi, vaig haver de pensar una mica el menú, ja que no volia que fos consistent i que els convidats acabéssin ben tips, però tampoc volia que passessin gana. Finalment el menú va ser un assortit d'aperitius lleugers, pintada al forn amb ceba glacejada i aquest pastís de pasta de full amb crema i pinya. Penseu que no en va sobrar ni un tros!

Ingredients:
1 làmina de pasta de full
1 pot gros de pinya en almibar
cireres en almíbar

Primer de tot farem la crema pastissera, si pot ser d'un dia per l'altre millor, la qüestió és que estigui freda alhora de muntar el pastís.
Posarem la làmina de pasta de full sobre una safata de forn o paper sulfuritzat , la pintarem amb ou batut , punxarem amb una forquilla perquè no ens pugi la part central i courem a 200º uns 15 o 20 minuts, fins que quedi dauradeta. Repartirem la crema pastissera per sobre, col.locarem la pinya al nostre gust i decorarem amb les cireres. Si volem fer número o lletres amb la pasta de full, podem agafar retalls i dornar-hi la forma que volguem i coure-les juntament amb la base de la pasta de full. Més senzill impossible!