dijous, 28 de juliol de 2011

Vichyssoisse


Tot i que últimament no fa massa calor, sempre ve de gust alguna cosa fresqueta alhora de dinar o sopar. Aquesta crema, seguint la meva tònica habitual senzilla i ràpida de fer, tot i que necessita un repòs perquè agafi fredor. Amb les mesures que us poso tindreu per unes 5 o 6 persones.
Ingredients:
75 gr de mantega
500 gr de porros (la part més tendre i blanca)
500 gr de patates
1 l d'aigua o caldo vegetal
sal i pebre blanc
250 ml nata líquida
herbes provençals
reducció de vinagre amb fruits vermells
Netegem bé el porros, ja que si ens deixessim una mica de sorra podriem espatllar la crema i la tallem ben petit i el sofregim amb la mantega. Un cop sigui tou i una mica transparent hi afegim les patates tallades a daus i deixem coure uns 5 minuts. Seguidament afegim l'aigua o el caldo i deixem coure durant una mitja hora o fins que la patata sigui una mica tova. Un cop les verdures siguin fetes les triturarem i rectificarem de sal i pebre. Posarem la crema en un bol a la nevera durant almenys dues hores. Quan tinguem la crema freda afegirem la nata líquida i remenarem bè. Una proposta de presentació és servir-la en gotets, empolsinar amb herbes provençals i decorar-ho amb un rajolí de reducció de vinagre amb fruits vermells.

diumenge, 24 de juliol de 2011

dijous, 14 de juliol de 2011

Gâteau Basque (Pastís Vasc)

Aqui teniu la recepta que estrena l'apartat de plats típics de la regió del país vasc francés. És un pastís que es caracteritza pel farciment, antigament es feia amb cireres confitades i melmelada però actualment el farciment de crema és el més popular. La recepta original portava rom, però com que no en tenia l'he substituït per pedro ximenes i la veritat és que el resultat ha estat molt bo. Tampoc no he seguit el temps de cocció ja que m'ha semblat insuficient, però crec que l'he cuit massa, així que el temps que us posaré serà aproximat.
Ingredients per la massa:
200 gr mantega en pomada
1 ou sencer
2 rovells
200 gr sucre
300 gr de farina de repostería
un péssic de sal
Ingredients per la crema
1/4 l de llet sencera
1 ou
1 rovell
50 gr de farina
65 gr de sucre
2 culleradetes de pedro ximenes
aroma de vaïnilla


Per fer la massa, posarem tots els ingredients dins d'un bol i ho barrejarem bé, primer amb una espàtula i després amb les mans i reservem.
En un cassó posem tots els ingredients per fer la crema i ho posem al foc, i remenarem continuament, un cop arrenqui el bull seguirem remenant fins a obtenir la textura desitjada i retirarem del foc.
En un motlle de 20 cm hi posem la meitat de la massa i procurem escampar-la per tota la base del motlle, tot seguit a la part central hi posarem la crema i la resta de lpa massa l'aplanarem una mica i la posarem amb compte per sobre de la crema procurant també tapar tota la superficie. Pintarem amb un rovell batut i hi farem formes amb una forquilla o ganivet. Enfornem uns 35 minuts a 180º. És un postre que fins i tot es pot menjar tebi. Mmmmmmmmmmmmmm deliciós.

dimarts, 12 de juliol de 2011

Amb les piles carregades

Doncs si, després d'un parèntesi per les vacances he tornat amb les piles carregades. He gaudit molt de la gastronomia del País Vasc Francés, que és on hem estat de vacances i he tornat amb un munt de receptes que vull provar aqui. Així que durant un temps em tindreu penjant receptes de la france, je je je. Espero que us agradin tant com a mi.