dijous, 6 de gener del 2011

Tortell de reis


Si la fava tu hi has trobat,
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.

Ingredients:
Per a la massa mare
10 gr de llevat de forner
35 gr d'aigua
75 gr de farina de força
Per la massa del tortell
35 gr de sucre
20 gr de llard o mantega en pomada
250 gr de farina de força
2 gr de sal
2 ous
ratlladura de llimona 
65 g d'aigua.
Per al massapà
150 gr de pols d'ametlla
150 g de sucre
aigua (la necessària)
I fruites confitades al vostre gust  voluntat
10 gr sucre bolado o esponjat.(jo he posat el llustre)

Deixarem preparat amb antelació el massapà, si pot ser d'un dia per l'altre millor, sino com a mínim unes 8 hores. Mesclem la pols d'ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa prou tova perquè no se'ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada, hi fem forma de xurro i hi col.loquem el rei o reina i la fava a l'interior.
 
Per fer la massa mare en un bol, triturem el llevat premsat amb la mà, afegim aigua tèbia i ho desfem. Afegim la farina. Ho remenem fins que obtenim una massa homogènia. Tapem la massa amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire, com el forn apagat. Ho deixem uns 20 minuts, fins que dobli el volum.

Ara anem per la massa del tortell, si tenim màquina d'amassar millor però si sou com jo, que no la tenim tindrem una mica més de feina. En un bol hi posem en aquest ordre, primer el sucre, després la sal, el llard o mantega, la ratlladura de llimona i l'aigua, perquè es desfacin bé la sal i el sucre. Hi afegim un ou i la farina. Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat, que hem deixat llevar. Tornem a amassar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja està a punt. Per comprovar-ho, el millor és estirar-la amb les mans: si se'ns trenca, vol dir que encara falta treballar-la. L'estirem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l'ajuda d'un corró.  Donarem forma de rectangle gran. Hi col.loquem el massapà a sobre i, amb la massa, l'embolcallem. Amb les mans anirem donant forma de xurro estirant del centre cap a les puntes, procurant que el massapà no arribi fins als extrems. Ens ha de quedar el massapà a l'interior, com en un farcit. Donarem la típica forma de tortell i pintarem amb un ou batut i el deixarem fermentar dins el forn apagat unes dues hores.
Un cop passat aquest temps tornem a pintar amb ou batut i el decorem al nostre gust amb les fruites confitades i el sucre. El posarem al forn calent uns 20  minuts a 220º.