diumenge, 14 de novembre del 2010

Croissants casolans



Al final ho he aconseguit fer uns croissants com déu mana i que res tenen a envejar als de qualsevol fleca o pastisseria, i us anim-ho a que els feu, això si haureu de tenir paciència ja que, tot i ser molt i molt fàcils de fer precisen el seu temps de fermentació del llevat. Però ja us dic jo que val molt la pena. Amb les mesures que us diré surten bastants croissants, jo n'he fet de petitons i de més grandets. Com que van sortir molts i no volia que sem quedessin sequets d'un dia per l'altre el que vaig fer és que un cop cuits i freds els vaig envasar al buit i congelar i queden, ho tinc ja comprovat, un cop descongelats com el primer dia.

Ingredients:
500 gr farina de força
20 gr llevat fresc de forner
50 gr de sucre
10 gr de sal
1 ou (55 gr pesat sense closca)
125 gr llet sencera
125 aigua
200 mantega sense sal

Cal que tinguem tots els ingredients menys la mantega a temperatura ambient.

Agafarem el llevat fresc i el fregarem amb la farina, desfent-la amb els dits, afegirem la sal, el sucre, l'ou la llet i l'aigua i ho amassarem durant 4 minuts si tenim amassadora i uns 10 minuts si ho fem a mà, com ha estat el meu cas i farem una bola amb la massa, la posarem en un bol una mica enfarinat, li farem una creu al mig  amb un ganivet i taparem amb film transparent. El deixarem reposar mínim dues hores, encara que també la podem deixar d'un dia per l'altre a la nevera.
Enfarinarem la taula de treball i extendrem la massa obrint-la per les puntes, amassarem amb el corró fins a obtenir una massa fina. Ara treurem la mantega de la nevera i la posarem entre dos fulls de film transparent i l'aplanarem a cop de corró fins a obtenir un quadrat d'un centímetre aproximadament i el posarem al centre de la massa.
Es convenient no tocar ni fregar la mantega perquè no agafi temperatura o sigui que per passar-la a la massa ho farem amb l'ajuda del paper film. Tot seguit agafarem les puntes i les portarem cap al centre de la massa per sobre de la mantega i extendrem amb el corró al llarg, obtindrem un rectangle de massa que haurà de tenir dos o tres vegades el tamany inicial.
Intentarem amassar i allisar la  massa de forma homogènea per aconseguir que les capes de pasta de full siguin també homogènies. Un cop estirada doblegarem desde l'extrem superior cap al centre i desde l'extrem inferior cap al centre. Coloquem la massa en una safata amb film al fons i envolicarem la massa també amb film, i deixarem reposar la massa a la nevera mitja hora per endurir la mantega. Tornarem a estirar la massa deixant els laterals curts capa nosaltres i tornarem a fer els plecs. Tornarem a envolicar i posar a la nevera per mitja hora més. Repetirem aquest procés una tercera vegada.

Ara anem a fer els croissants. Extendrem la massa fins a obtenir un rectangle de 30x75 cm aprox i uns 4mm d'amplada, tallarem el rectangle per la meitat i anem tallant triangles segons el que volguem fer, més petits, croissants més petits i més grans si els volem més grans, je je je.


Per enrotllar els croissants farem un petit tall a la base i començarem a enrotllar sense aixafar la massa i els anem col.locant sobre una safata del forn amb un paper sulfuritzat deixant una separació entre ells ja que encara llevaran més. Batim un ou i els pintem



 Els deixarem reposar dues hores dins del forn perquè fermentin, sense corrents d'aire.

Abans d'enfornar els croissants tornem a pintar-los amb l'ou i també s'hi pot posar una mica de sucre per sobre. Els enfornarem uns 20 minuts a 200 º


2 comentaris:

mOnTy @holasomos7 ha dit...

Carai semblava que això només ho feien a les passtisseries, mai ho fet. Gràcies per compartir.

Meritxell ha dit...

Doncs ja veus que és ben fàcil, entretingut però fàcil, així que us ho recomano