dimarts, 30 de novembre del 2010

Pà per Nadal i festes assenyalades!

Ara que s'acosten les dates de Nadal he començat a buscar plats o receptes que es fan per aquests dies. Pel que es veu aquest pà és típic a Englaterra y en països on en celebra el dia d'acció de Gràcies però també durant el nadal. La gràcia d'aquest pà és que al deixar-los fermentar junts, s'acaben enganxant i un cop cuits quan el mengem al trencar-lo deixar veure la molla flonja i toveta. Us he de dir que he omés dos ingredients ja que normalment no els faig servir, però no s'ha notat la seva absència.
Ingredients
150 gr. de farina de blat normal
60 gr.  de farina de força
10 gr.  de puré de patates instantàni (no n'he posat)
10 gr. de llet en pols desnatada (no n'he posat)
12 gr. de sucre blanc
1 culleradeta de sal
28 gr.de mantega en pomada
80 ml. d'aigua tébia
60 ml. de llet tébia
10 gr. de llevat fresc de forner

Començarem posant en un bol les farines, el sucre i la sal (en cas de voler posar la llet en pols i el puré de patata aquest és el moment) i ho barrejem bé. Disoldrem el llevat fresc amb la llet i l'aigua tébies i un cop desfeta l'afegim a la mescla de les farines i ho barrejarem fins que la massa es desenganxi del bol, després ho posarem sobre la superfície on lhaguem de treballar i amassarem uns 10 min potser haureu d'anar afegint petites quantitats de farina fins que us quedi una massa elàstica, és millor que no quedi massa seca. Agafarem un altre bol i hi posarem unes gotes d'oli de girasol per les parets i hi passarem la bola que obtindrem després d'amassar. Ho taparem amb film transparent i ho deixarem reposar en un lloc càlid entre 1 hora i 1 hora i mitja.
Un cop passat aquest temps tornarem a amassar i farem 8 porcions rodones, que seran d'uns 60 gr aproximadament. Tot seguit agafarem un motlle rodó de 23 cm i hi posarem una mica de mantega per la superfície.
Posarem una bola al centre i la resta rodejant-la, deixant un espai entre elles d'uns 2 cm. Tornarem a tapar i deixarem reposar entre 1 hora i 1 hora i mitja.
 

 Encendrem el forn a 175º i un cop calent posarem el pà a mitja alçada uns 22 minuts. Si veieu que agafa massa color hi poseu paper de plata per sobre i ja no agafarà més color.


Un cop cuit i encara calent pintarem amb mantega perquè d'aquesta manera la costra quedarà brillant i tendre. Esperarem uns minuts a desmotllar i ja es podrà menjar.